Voor ouders
De Russische invasie in Oekraïne heeft ons op harde wijze duidelijk gemaakt dat oorlog in Europa niet louter tot het verleden behoort. De gedachten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei gaan uit naar alle onschuldige mensen die op dit moment slachtoffer zijn van dit gewelddadige conflict. Het sterkt het comité in zijn opdracht om oorlogsslachtoffers te herdenken en het belang van vrijheid, democratie en rechtsstaat uit te dragen.
Tips voor thuis voor kinderen vanaf 10 jaar:
Tip voor het voeren van een gesprek over de Tweede Wereldoorlog, andere oorlogen en over vrijheid. Wilt u uw kind helpen bij de lessen over de Tweede Wereldoorlog, of wilt u zich samen voorbereiden op 4 en 5 mei? Of wilt u thuis een gesprek voeren over vrijheid en onvrijheid? Ga thuis in gesprek over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, of over de betekenis van vrijheid.
Tip 1: Behandel het 4 en 5 mei Denkboek
Met het Denkboek daagt het comité kinderen uit om na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie. In de docentenhandleiding staan tips die ook voor u interessant kunnen zijn.
Tip 2: Interview
Is er iemand in de familie of vriendenkring die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, of die veel erover weet? Maak een online interviewafspraak met hem of haar. Bereid samen met uw kind de vragen voor. Film het interview en help uw kind met het stellen van de juiste vragen.
Tip 3: Jong in oorlog
In de filmpjes van Jong in oorlog, in samenwerking met Schooltv, vertellen mensen die als kind de oorlog hebben meegemaakt hoe dit voor hen was. Er worden heel veel verschillende onderwerpen in behandeld, zoals verzet, de hongerwinter en de Jodenvervolging. Bekijk deze films indien mogelijk samen met uw kind en praat erover. Let op: alle filmpjes zijn geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en ouder, maar sommige filmpjes behandelen een wat heftiger onderwerp dan andere, zoals bijvoorbeeld ‘In oorlog vervolgd’.
Tip 4: Aan de slag met een oorlogsmonument
Zoek in onze oorlogsmonumentendatabase een monument dat bij u in de buurt staat. Wat weten jullie over dit monument? Gebruik hier zo nodig het Werkboek voor leerlingen (met daarin ook een monumenten-onderzoeksdossier!)
Tip 5: Meer weten over de Tweede Wereldoorlog
Bekijk de tijdlijn van de Tweede Wereldoorlog op deze website óf in het Denkboek. Heeft uw kind vragen waar u niet direct het antwoord op weet? Kijk op Tweedewereldoorlog.nl, daar is veel te vinden, bijvoorbeeld lesmateriaal, themadossiers en digitale tentoonstellingen. Schrijf de vragen op en bespreek dit met de leerkracht.
Tip 6: Voorbereiden op 4 mei
Bekijk de aflevering van Klokhuis, in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, over de Dodenherdenking op 4 mei. Behandel uit het 4 en 5 mei Denkboek editie 2021 pagina 18 t/m 21 over wat herdenken is en wie we herdenken. Bespreek de stellingen op pagina 28 en 29 ‘Hoe denken jullie over herdenken?’ en pagina 80 en 81 ‘Hoe denken jullie over vrijheid?’ met elkaar.
Tip 7: Bekijk de vier afleveringen van Klokhuis over de vier vrijheden
De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt introduceerde in 1941 de Four Freedoms: vier vrijheden die volgens hem voor iedereen in de wereld zouden moeten gelden: vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, vrij zijn van armoede en vrij zijn van van vrees. In de bijzondere Klokhuisserie De 4 Vrijheden onderzoeken presentatoren Pascal en Sosha wat het betekent om recht te hebben op een veilig leven, een huis, kleding en eten, een vrije mening te hebben en te geloven wat je wilt. Kijk de afleveringen hier.