Welke keuzes zijn er in oorlogstijd?
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen mensen vaak voor lastige keuzes te staan.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog komen mensen vaak ongewild voor keuzes te staan: doe ik wat de bezetter vraagt? Houd ik me aan de nieuwe regels? Of kom ik in verzet? Sommige mensen zijn het eens met de Duitse bezetter en werken met hen samen. Welke keuze je maakt, hangt af van de situatie. Mogelijk loopt je familie gevaar door jouw keuze. En misschien is kiezen wel onmogelijk.
‘Als schoolmeisje viel ik minder op. Ik haalde kranten op en bracht ze weer ergens anders naartoe. Ik woekerde rond met een krantje om zo veel mogelijk mensen de kranten te laten lezen. Het was gevaarlijk. Ik moest altijd goed opletten. Als je in handen van de nazi’s viel, dan kon dat de dood betekenen.'
Mirjam OhringerTijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen mensen vaak voor lastige keuzes te staan.
Welke keuzes mensen in oorlogstijd kunnen maken, hangt af van de omstandigheden van die tijd.
De meeste mensen proberen tijdens de oorlog zo normaal mogelijk door te gaan met hun leven. Maar tijdens de oorlog komen mensen vaak voor een keuze te staan.
Wat je doet of welke kant je kiest in de oorlog, is heel belangrijk. Je keuze heeft namelijk grote gevolgen.
Een hele kleine groep Nederlanders komt in verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jong, oud, rijk, arm, Joods, christelijk, man of vrouw.
Het verzet doet veel verschillende dingen in de Tweede Wereldoorlog. Zo helpen ze onderduikers door schuilplaatsen te regelen.
In de Tweede Wereldoorlog komen soms veel mensen tegelijk in verzet.
NSB is de afkorting voor Nationaal-Socialistische Beweging. Dit is een politieke beweging die voor de oorlog is opgericht door Anton Mussert.
Kinderen zelf hoeven geen kant te kiezen, maar soms maakt de keuze van hun ouders wel uit.