Op Houten Banden
In de podcast Op houten banden, een gevaarlijke fietstocht op de grens van de bevrijding luister je naar het verhaal van de 15-jarige Leendert. Hij fietst tussen november 1944 en mei 1945 van Zeeland naar Groningen, op een fiets met houten banden. Hij heeft een boodschap van het verzet verstopt in zijn broek. Onderweg maakt hij de bevrijding van Nederland mee. Het verhaal van Leendert is verzonnen, maar wat hij ziet van de bevrijding is allemaal echt gebeurd!
Terwijl Leendert in Zeeland in september 1944 de bevrijding meemaakt, werden ook andere delen van Nederland bevrijd. De eerste vrije gemeente van Nederland lag in Zuid-Limburg. Terwijl de geallieerden door die provincie trokken en dorp voor dorp bevrijdden, werd ook een groot deel van Brabant bevrijd tijdens Operatie Market Garden. De bevrijding kwam in de wintermaanden stil te liggen ten zuiden van de grote rivieren. Vanaf maart 1945 staken de geallieerden de rivieren over en werden Oost- en Noord-Nederland bevrijd. En de rest van Nederland? Flevoland bestond in de Tweede Wereldoorlog nog niet, en werd dus ook nooit bevrijd. Maar Utrecht, Zuid- en Noord-Holland waren er natuurlijk wel. Deze provincies zijn niet op dezelfde manier bevrijd als de rest van Nederland. Toen het Duitse leger in Nederland zich op 5 mei overgaf, was het hele land vrij. De geallieerden hebben nog wel op veel plaatsen de Duitsers moeten ontwapenen.
Op Google Maps is een overzicht gemaakt van de route die Leendert fietst.
Je kunt de podcast beluisteren op deze website, je hebt geen account nodig.
Amerikaanse soldaten delen chocola uit aan Nederlanders die net bevrijd zijn.
Oorlog is nooit zwart-wit. Er is een heel grijs gebied. Zo ook met de bevrijding. Er was een lange, zware strijd voor nodig om Nederland te bevrijden. Ik denk dat de podcast iets laat voelen van hoe het werkelijk is gegaan. Hoe moeizaam het was. Ook hoe het land er aan het einde van de oorlog aan toe was. Het is een spannend verhaal geworden waar je naar wilt blijven luisteren. Waardoor je je realiseert dat er veel voor nodig was om ons onze vrijheid te kunnen geven.